b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

fredag 7 september 2018

Usla säljare göder SD

OBS. I det här inlägget tar jag ingen politisk ställning utan min ambition är att visa på rejäla svagheter i något jag nu ser hos många som förklarar vad man INTE ska rösta på.

Jag har inte som ambition att diskutera det stundande valet, hela valrörelsen som präglats av allt utom politik har tröttat ut mig totalt och just nu inväntar jag mest att det ska vara klart.

Det dök dock upp lite funderingar när jag nu på morgonen lyssnade på podcasten synfält framåt.
I podden lyfts det fram hur många grupper på slutet sagt åt folk vad dom INTE ska rösta på, i det här fallet SD.

Dom jämför det då med en dialog med ett barn om vad man ska äta till middag.

Vad vill du äta?
 - Inte pizza
Nä okej, så vad VILL du äta?
- Inte fisk
Vad VILL du ha?
- Inte makaroner 

Sättet att svara på leder ju inte direkt till några framsteg. Och den som får höra vad den andra inte vill kommer sluta lyssna illa kvickt.

Dom personer som redan bestämt sig för att rösta på i det här fallet SD blir inte heller övertygade. Snarare kommer deras val att förstärkas av att bli tillsagd att göra något utan ett vettigt alternativ. 
Och för varje gång personen i fråga står emot en "attack" mot partiet man ska lägga sin röst på, ju starkare kommer övertygelsen växa inom den personen.

Dåliga säljare

Tar vi ett annat exempel så är det sämsta du kan göra som säljare att gå in i ett möte och endast attackera en konkurrent, det skulle kunna se ut såhär.

-Leverantör A som ni använder är riktigt dåliga, jag har hört att dom fakturerar extratimmar ibland.

Kunden blir sannolikt defensiv, för inte nog med att säljaren inte erbjuder något så berättar den indirekt att kunden har gjort ett uselt val, det blir ingen gladare av att höra.
Det här är ju också en stor anledning till att klyftan mellan SD och andra partier har växt sig så stark.
Senaste 6 åren har alla svartmålat SDs väljare, och det som en sådan handling leder till är att väcka ilska hos den som blir kallad dum samt en gnista att "jag ska fan visa dom".
Tack vare det är det därför omöjligt att prata med många om deras val.
Vad tror ni, kommer sådana här bilder hjälpa till att få folk att sluta rösta på SD?

Om man istället fokuserar på att visa att man förstår kunden men lyfter fram vart man själv särskiljer sig från konkurrenten så blir samtalet och tonen på samtalet mycket mer gynnsam för säljaren. 

- Okej, jag har hört mycket gott om den leverantören. En skillnad i hur vi jobbar jämfört med leverantör A är att vi redovisar varje timme vi fakturerar i våra veckorapporter, på det sättet har ni alltid full kontroll och sparar tid då ni slipper möten kring vad som skett sen senast. Vad skulle det innebära för er att spara in några timmar i månaden? 

Svag valrörelse

Det är också svagheten i hela politiska debatten inför det här valet. Alla kastar skit på ett parti medans dom pekar på problem som många väljare uppenbarligen kan identifiera sig med.
Så att istället för att visa på ett bättre alternativ så ligger fokus nu på att berätta för folk att det är dåligt att rösta på SD.

En mer framgångsrik lösning, som vi kunnat se mer av först nu på slutet ( sannolikt försent ), är att prata om sig egen politik, vad man vill förändra och vad man kan göra bättre än de andra alternativen.Så ni som vill övertyga någon att rösta på något annat än SD. Säg det inte, visa på ett bättre alternativ!

Vad tycker du, fungerar det att bara säga att någon INTE ska göra något? Hur påverkas du av sådana befallningar? Kommentera dina tankar! 

Gillar du inlägget? Dela det gärna med andra! 

11 kommentarer:

 1. Jag tror att du har helt rätt men tyvärr är min erfarenhet att de som försöker övertyga folk om att inte rösta på andra partier inte så vana i att "sälja in" saker. De verkar gå mer på känsla och de har mycket svårt att förstå att folk har andra känslor. Jag har inget större intresse av riksdagspolitik och har definitivt inget till övers för SD (tragiskt råder ett klimat där det är viktigt att man förtydligar det). Jag blir bara allmänt trött på all pajkastning. Det får mig att tappa intresset ännu mer.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   Tror precis som du att det är helt känslostyrt. Problemet då blir ju att de endast står och pekar finger till SD-väljare vilket ökar barriären mellan parterna.

   Radera
 2. Jag håller med. Lyssnade på radion igår och det var bara synpunkter på SDs politik. Fokus är där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Onkel Tom!
   Precis. S talar om att det är ett val om välfärden. M om att det är ett val om att byta regering. Men det är i grund och botten ett val om SD för det är det enda debatten handlar om istället för sakfrågor.

   Radera
 3. Kan nån nämna de flesta partiers top3 frågor?

  Nä precis

  Håller med att de jag röster åt sig själv på väldigt konstigt sätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   Exakt, sakpolitiken har för det mesta stått åt sidan i den här valrörelsen.

   Radera
 4. Tycker att det är konstigt att alla talar om att dom minsan inte röstar på Sd när dom kommer att få 30 procent eller mer detta valet.Jag röstar på sd för det finns faktiskt inga alternativ mer tyvärr. Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   30% vore chockerande högt men över 20% tror jag absolut. Jag håller med om att det är märkligt att dom får så många röster när ingen påstår sig rösta på dem. Det är uppenbart att många är besvikna på de stora partierna, intressant att höra att du ska rösta på dom.

   Tack för att du följer den, kul att du uppskattar bloggen!

   Radera