b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

onsdag 5 september 2018

Plugga vidare är ett krav för att göra karriär

Eller?
När jag växte upp var det tydligt, för att tjäna pengar och göra karriär behöver man plugga vidare efter gymnasiet.
Om man som mig var stökig i klassen och verkligen inte var den med höga betyg så skulle man få det tufft i det "verkliga livet".

Jag läste ikväll en artikel i Kingmagazine där ”karriärexperten”  Filip Strömbäck, som är med i den lysande podden stiljournalen, svarade på några frågor om att säkra drömjobbet.

En av frågorna löd som följande:
Vilket är det bästa råd du har att ge en 18-årig kille som snart slutar gymnasiet? Ska jag plugga vidare eller börja jobba direkt? Och om jag ska plugga vidare, vad ska jag läsa?

Filip svarade då, efter ett inledande tips om att njuta av livet i ett år, följande:
Oavsett vilken karriär du beslutar dig för att ge dig in på så råder jag dig att läsa vidare efter gymnasiet. Såvida du inte gått ett yrkesförberedande gymnasieprogram, typ elektriker, då är det bara att tuta och köra.

Jag tycker personligen att den frågan och svaret är väldigt intressant. Jag förstår om du väljer ett yrke som kirurg, advokat eller något annat yrke där du måste studera för att vara kvalificerad för att utöva ditt yrke att plugga vidare är otroligt viktigt.
Men om man kollar på universitet och högskolorna idag och ser vilka program dom erbjuder så skulle man faktiskt kunna arbeta med majoriteten av yrkena utan utbildning. Så är det då så viktigt med att plugga vidare?

Vad får man ut av 3 års studier som man inte kan få ut av 3 års arbetslivserfarenhet?

Jag tänkte gå in djupare i det här ämnet framöver men det vore intressant att höra vad ni tycker. 
Är det nödvändigt att plugga vidare för att göra karriär på lång sikt eller är det onödigt? Tror du att lönen blir högre av att plugga vidare efter skolan?

Hur gjorde du själv? Och vilka för och nackdelar ser du med ditt val?
Kommentera gärna! 

2 kommentarer:

  1. Du kan självklart erhålla samma färdigheter/kunskaper genom att jobba som att plugga. Men signalvärdet är bättre på en universitetsutbildning, du har uthållighet att slutföra något som tar dig fyra år. Du har också förmåga att strukturera ditt arbete och ta till dig information osv osv. Det här är viktigast tidigt i karriären för att öppna fler möjligheter. Senare i karriären har det lite mindre betydelse.
    Valet att läsa på universitetet är ett av mina egna topp tre bästa (ekonomiska) val i livet. Flytta från hemstaden och nuvarande jobbet de andra två.

    SvaraRadera
  2. Håller med om signalvärdet, dock tycker jag det inom några år har försvunnit och ersatts av huruvida du levererar eller inte.
    Många välutbildade jag stött på i arbetslivet är sannolikt bättre i skolan än att leverera resultat. Sen tror jag just det styrs mer av hur man är som person än vilken väg man tagit.

    SvaraRadera