b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

måndag 3 september 2018

Konsten att tjäna pengar


Visst har du hört talas om muskelminne?
Det innebär att om du har lärt din muskel att göra en specifik rörelse. Sedan upphör med rörelsen. Men i framtiden börjar utöva den igen, så kommer dina muskler minnas hur du gjorde och därför snabbt kunna hjälpa dig göra samma rörelse på ett framgångsrikt sätt igen.

Lite så är det att tjäna pengar.
Nu har jag glömt bort namnet, men en mycket framgångsrik entreprenör sa en gång att det är mycket enklare att tjäna 10 miljoner än 1 miljon.
Och alla ni som investerar som följer bloggen kommer säkert känna samma sak, att snöbollen bara rullar snabbare och snabbare när man väl är igång.
För det är nämligen så att det finns inga begränsningar, förutom dom vi själva sätter upp för oss.

Hur man begränsar sig själv

När jag kom ut i arbetslivet så var det en dröm att få en lön på 30 000kr, för på den nivån skulle jag ha en väldigt hög lön. Och eftersom jag såg den som väldigt hög, så var den såklart väldigt svår att nå.
Och är det svårt att nå, innebär det att alla inte kommer göra det, och då förstod jag att det sannolikt inte skulle bli en nivå jag hamnade på.

Idag vet jag att 30 000kr inte är en väldigt hög lön. Och man blir inte fri av att ha en sådan lön. Och det är inte heller en omöjlighet att nå en sådan lön. I sanningens namn så ligger snittlönen i Sverige över den nivån idag, men det visste ju inte jag då.

Men det min oskyldiga tanke som nybliven student gjorde med mig var att den satt en nivå, ett mål, att nå 30 000kr. Det målet begränsade mig eftersom ju närmare jag kom den nivån ju mindre vågade jag stå på mig i lönesamtal.

När taket blir ett golv

För det man sätter som mål kan, om man inte är vaksam, lägga sig som ett tak. Att det är nivån man kan nå. Att 30 000kr är mitt max.
Tack vare lyckade omständigheter och hårt jobb så lyckades under 2015 jag förhandla upp mig från 26 000kr till 31 000kr. När jag la mig den dagen var jag så nöjd, och tänkte att nu är jag över mitt mål. Och här kommer jag fortsätta vara nöjd.

Men saken är ju den att man är sällan nöjd en längre tid. Mycket vill ha mer och ju mer jag förstod vad som skapade pengar för företag, ju mer förstod jag att lönen kan fortsätta öka i framtiden.

Perioden efter mitt lönesamtal som gav mig en lön på 31 000kr så började jag förstå att det här inte kunde vara mitt tak som jag först tänkte. 

Och nu 3 år senare, när jag är några år från att fylla 30 år, har jag en årslön som utslaget per månad ger mig 66 000kr i månaden ( bonusen som jag nämnde i det här inlägget, blev 50 000kr högre än vad jag förväntade mig). 

30 000kr är inte längre ett tak. Det är grunden under golvet. För jag vet att om jag får sparken imorgon, om jag byter bransch, om jag startar eget eller vad som än sker. Så kommer jag nå upp till min nuvarande lön igen.

Och bara att jag inser det gör att jag kommer lyckas, för det finns inget annat.

Precis som styrketräning

När jag pratar med vänner om pengar och lön så får jag ofta höra många olika påståenden och tankar. Allra helst kommer dom med bortförklaringar eller skyller på tur, för det är ju mycket skönare att inse att det inte är ens eget fel att man inte nått dit man vill.

Du är bara kaxig för att du gått upp i lön, du har haft tur
Inte ett dugg, jag förtjänar varenda krona och jag har lärt mig hur jag skapar ett värde.

Det kanske har gått för dig, men det skulle aldrig gå att göra för mig
Visst, du kanske står och stampar idag. Din lön ökar inte, du utvecklas inte. Men vad gör du för att utvecklas?
Om vi tar styrketräning som exempel. Om du har kört ditt schema plikttroget i flera års tid, och sakta men säkert sett hur utvecklingen stagnerat. Vad behöver du göra då?
Ja testa att byta ut ditt träningsschema för att än en gång utmana din kropp. Precis så fungerar det med din psykiska utveckling, för att fortsätta nå resultat måste du utmana den. Och ibland kan en ny arbetsplats eller en helt annan bransch vara svaret du söker efter.

I min bransch finns det ett lönetak vad man kan tjäna
Vad motiverande, det gjorde det i min bransch också! Dom absolut bästa i branschen låg på 35 000kr. Snittlönen ligger på ca 29 000kr. Det finns aldrig ett tak för vad du kan tjäna, det finns ett mentalt tak för vilket värde du beräknas att inbringa. 
Men hitta nya vägar att skapa värde, tro på dig själv överdrivet mycket ( jag kommer återkomma till det här i ett annat inlägg) och våga kräva att få det du är värd. Då kommer du drastiskt öka din lön.

Det är lätt att göra när man är ung men jag har inte tiden att jobba hela nätter
Det har absolut inte jag heller. Jag har två små barn hemma och jobbar i princip aldrig mer än 40 timmar i veckan. Och min familj kommer alltid i första hand.
Trots det har jag gått upp 23 000kr i lön sedan mitt första barn föddes för 2 år sedan. 
Jag har nämligen jobbat sena kvällar förut, och det var för att jag inte kunde prioritera. Idag kan jag på 8 timmar göra det som en kollega gör på 2-3 dagar, samt prioritera bättre. 
För 20% av din tid, står för 80% av resultatet. Så lägg din tid där den gör skillnad. 

Så du kan gå upp i lön, rejält. Gör du inte det nu så behöver du göra saker annorlunda. För när du väl hittar vägen att öka din lön så kommer den bara fortsätta att öka rejält. Oavsett om ditt mål är 20, 30 eller 83 000kr i månaden så kan du, relativt enkelt komma betydligt närmare. 

Så, hur fungerar mitt muskelminne?

Jo, jag har lärt mig att tjäna 66 000kr, min utmaning nu är att nå nästa mål som är 83 000kr. Den typen av pengar har jag tyvärr inte lärt mig att tjäna än, men det ska jag lära mig. 


Hur mycket har du lärt dig att tjäna och vad är dina största lärdomar? Vad ligger ditt tak på idag?

Gillar du inlägget? Dela inlägget och bloggen till andra!

4 kommentarer:

 1. Helt rätt tänk. Alldeles för många bloggare försöker snåla sig till förmögenhet. Mitt råd är att fixa topline utan lyxfällanbeteende på utgifterna.
  200k/mån känns högt för mig idag. Vem vet vad man tycker om 5 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar sidlinje!
   Ja jag var själv där i början av mitt bloggande att jag skulle leva så snålt som möjligt, dock lirar det inte alls med mina ambitioner så jag hittar hellre ett sätt att maximera min inkomst för att maximera mina möjligheter att göra valen jag vill göra.
   Härligt att du kommit till en så hög nivå som känns "hög", vad tjänar du idag?

   Radera
 2. Men visst finns det tak, även om det kan vara högre än 30k. I min bransch är det kollektivavtal som gäller. Det enda man kan göra är att jobba udda tider och övertid för att öka lönen. Inget prestationsbaserat eller individuellt utan samma timlön för alla i sann socialistisk anda. Den som är sämst får mest betalt eftersom den behöver fler timmar för samma jobb.
  Men det går förstås att byta yrke...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Absolut, det finns ett tak förutsatt att du gör det jobb du gör nu med samma ansvar. Men det finns säkerligen steg i sidled eller uppåt som kan utveckla dig, och din lön framåt. Som du säger finns det dock många arbetsplatser där alla behandlas som en gemensam grupp, men där kan lösningen vara att byta yrke. Är det något du funderat på?

   Radera