b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

onsdag 12 september 2018

EU Dödar det fria internet


Och väldigt få verkar veta om det?
Sannolikt är det alla åsikter om valet som har gjort att en stor nyhet under dagen inte har blivit särskilt diskuterad, iallafall inte bland dom flesta jag följer på olika sociala medier.
Samtidigt är det inte så konstigt att många har missat nyheten. Vill du läsa om det historiska beslutet på en av landets största tidningar, Aftonbladet så får du antingen scrolla i några minuter. Förbi heta nyheter som TV-Profilen Peter Settman skiljer sigGick ner 28 kilo med viktklubb, Pizza-knepet du inte visste fanns eller varför inte 3 Egenskaper som gör dig attraktiv.
Ja det vill säga om du inte förstår att bilden nedan handlar om den omstridda omröstningen.

Länkskatt, filter och filmningsförbud

För att dra en lång historia kort, så här såg det ut idag i EU-parlamentet idag, skrämmande är ett milt uttryckt..


Det EU-Parlamentet firar är alltså att det röstades igenom nya upphovsrättsregler.
Eller som Emanuel Karlsten, som har varit den journalist i Sverige som tagit täten när det kommer till rapporteringen av det här beslutet, skriver på Breakit:

"Så när förslaget till Copyrightdirektiv till slut röstades igenom, med bara kosmetiska förändringar, ställde sig ledamöterna upp i parlamentet och applåderade. När en ledamot försökte protestera, säga att detta var ett fruktansvärt slag mot internetsfrihet, buades han ut."

Ni förstår ju att det är anmärkningsvärda reaktioner i ett parlament med den typen av känsloyttringar.
Utan att vara expert inom ämnet så är jag starkt kritisk till det som idag har röstats igenom.
Problemet som jag ser det är att reglerna allvarligt riskerar att skada det fria internet samt begränsa oss att ta del av material. I mina ögon är delar av besluten även en typ av censur vilket kraftigt strider mot yttrandefriheten.

Några av reglerna som idag klubbades igenom:

 • Fotoförbud på idrottsevenemang  - Det blir alltså förbjudet att filma en straffspark om du är på fotboll. Anledningen är att det nu är ett upphovsrättsskyddat event.
 • Länkskatt för större plattformar - Innebär att tex Facebook, YouTube, Google, Twitter m.m behöver betala en licens för länkat material. T.e.x nyheter. Eller när någon länkar innehåll som är upphovsrättsskyddat. Detsamma gäller även för sajter som Omni som endast visar en rubrik till en artikel och skickar besökaren vidare. 
 • Uppladdningsfilter - "Det innebär också att alla sajter som har användare som skriver eller laddar upp innehåll, behöver installera ett “filter” för att stoppa allt upphovsrättsskyddat material från att publiceras." 
Så om du mot förmodan lyckas gå emot reglerna att filma en straffspark på en fotbollsmatch så kan du glömma att ladda upp den på t.ex. YouTube, filmen kommer fastna i uppladdningsfiltret.

Det här inlägget kommer som sagt inte komma igenom ett filter då det innehåller upphovsrättsskyddade bilder. Jag använder citat och rubriker från tidningar utan deras medgivande. Jag länkar dessutom till flera olika sajter som är den som skapat materialet.

Så passa på att njut av allt material du kan ta del av på YouTube idag, en väldigt stor del innehåller upphovsrättsskyddat material och kommer i framtiden inte att finnas där.


2 kommentarer:

 1. Det gäller väl dessutom retroaktivt (om det inte ändras förslaget är inte 100% förhandlat ännu). Så den här bloggposten blir inte bara omöjlig i framtiden, utan du måste ta bort den när förslaget börjar gälla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   Precis, om den ens lyckas gå igenom bloggplattformens filter..

   Radera