b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

tisdag 11 september 2018

Målsättningar på jobbet (och i livet)


Alla är nog vana vid att sätta upp olika typer av mål i livet eller vardagen.
Målsättningarna kan vara extremt olika beroende på vem som sätter dem, ett urval av mer eller mindre vanliga drömmar kan tex. vara en viss lön, en viss arbetsroll, att bli "ekonomiskt fri", köpa en sommarstuga eller att springa 5 kilometer

Men i samtal med folk i min närheten på sistone har jag märkt att oavsett hur drivna dom är i sin karriär eller med sina företag så är det ett område som ständigt verkar förbises.
Av alla jag pratat med, undantaget säljare som jagar sina säljbudgetar, så saknar dom mål i sitt arbete. Alltså inte med sitt yrkesliv, sin lön eller sin karriär.
Utan avsaknaden av målsättning syns i det vardagliga arbetet.

Oväntat och intressant

För mig som gammal säljare var den insikten verkligen oväntad. Att jobba mot ett mål man verkligen vill nå är en oerhört stark drivkraft. 
Ett bra mål hjälper dig inte bara att visa vart du ska, det hjälper dig även att hitta vägar och tänka på andra sätt för att säkerställa att du når dit. 
Idag arbetar jag inte överhuvudtaget med försäljning, (om man bortser från att all kommunikation är en typ av försäljning) men något jag tagit med mig från min tidigare karriär är just vikten av att sätta höga mål att arbeta med.

Slutsatsen jag har fått när jag pratat med närstående om ämnet är att det är tydligt att dom vet vad dom vill i karriären, men inte vad dom ska prestera på dagarna för att nå dit.  
På dom allra flesta jobben så går det att sätta mål som hjälper en att bli mer produktiv eller göra ett bättre resultat.
Och vare sig målet ska uppnås på jobbet eller privatlivet så går det enklare om man bryter ner målen och fokuserar på prestation istället för resultatet. Resultatet är ju faktiskt slutprodukten av din prestation.

Bryta ner mål


Om vi återgår till min gamla karriär som säljare så är det där väldigt lätt att sätta ett samband mellan olika aktiviteterna och mäta förbättringar.

Om mitt mål är att göra 10 affärer per månad så är det enklaste att bryta ner 1 affär i olika moment för att se vad jag kan förbättra.
Om vi börjar med hur processen såg ut för mig så var det följande:
 1. Ringa företag som är en potentiell kund
 2. Boka in möte
 3. Gå på möte
 4. Affär
Nu vet vi hur processen ser ut för att jag ska göra 1 affär. Nu måste vi ta reda på hur min aktivitet ser ut för att nå 1 affär.
Bästa sättet att ta reda på det är helt enkelt att ta fram penna och papper och börja föra statistik. 
För varje gång jag lyfter telefonen och ringer ett företag så drar jag ett streck under antal lyft. 
Varje gång jag tar mig fram till rätt person så drar jag ett streck under antal samtal.
Varje gång jag bokar ett möte drar jag ett streck för bokat möte.
Och sen även för uppföljningsmöten och affär

När jag har fört den statistiken och har en affär så vet jag följande:

 1. För att få prata med rätt person behöver jag lyfta telefonen 10 gånger
 2. För att boka 1 möte behöver jag 5 samtal
 3. För att få 1 affär behöver jag gå på 4 möten
Nu vet vi alltså att jag gör en affär efter var fjärde möte. Så för att gå på 4 möten och göra 1 affär behöver jag genomföra 20 samtal och därmed lyfta luren 200 gånger.

Ska jag då göra 10 affärer per månad behöver jag lyfta luren 2000 gånger. Säger vid då att jag har 20 arbetsdagar där jag kan ringa potentiella kunder så behöver jag lyfta luren 100 gånger per dag. 

Istället för att jaga 10 affärer på 1 månad så jagar jag nu 100 lyft om dagen, ett mycket lättare mål att uppnå mentalt men det leder mig till huvudmålet.

Under tiden kommer jag sannolikt bli bättre på dom olika momenten som leder mig till en affär. Och jag kan även peka ut fokusområden där jag tycker att jag behöver förbättras för att snabbare komma till avslut.
Skulle jag lägga fokus på att bli bättre på att boka möten och öva på presentationsteknik och avslutsteknik så kanske jag efter ett tag kan boka in 2 möten på 5 samtal och göra affär på var tredje istället för vart fjärde möte.

Det skulle innebär att jag nu endast behöver lyfta telefonen 75 gånger per dag för att göra en affär. En sänkning med 25%, vilket innebär att jag får mer tid över att kontakta nya företag att göra affärer med, vilket kommer öka min försäljning ytterligare.

Går att överföra på det mesta

Ovanstående tankesätt går att använda på det mesta.
Om vi leker med tanken att jag vill ha 5000 besökare på min blogg i oktober så kan jag räkna på vad som krävs för att nå dit. 
Vi låtsas att min statistik är som följande för att göra det enkelt:

 • Varje blogginlägg ger 150 besökare
 • Varje gång jag postar inlägget på Twitter får jag 30 ytterligare besökare
 • Varje dag får jag 10 besökare utan att göra något
Då vet jag följande, att utan att posta ett blogginlägg i Oktober kommer jag ha 310 besökare. Då har jag 4690 besökare kvar. Eftersom varje blogginlägg ger 150 besökare så kan vi snabbt räkna ut att jag behöver posta 32 inlägg för att få in 4800 besökare, vilket gör att jag bara hamnar på 5100 besökare i Oktober.
Men lägger vi till vad varje inlägg ger när jag postar det på Twitter så får vi in 960 besökare till om jag postar 32 inlägg. Räknar vi bort dem 960 så får vi fram att jag behöver skriva 25,6 inlägg för att nå målet. Avrundar vi det till 25 dagar, för att bloggen säkerligen hittar några nya följare under den perioden, så innebär det att jag behöver posta ett inlägg varje vardag i oktober. Då kommer jag nå 5000 besökare.

Så istället för att titta på en stor siffra och fundera på hur jag ska nå den så kan jag nu fokusera på att skriva ett inlägg varje dag efter jobbet så vet jag att jag kommer nå målet. Det fina när man jobbar systematiskt mot ett mål är att bra saker ofta händer på vägen när man gör rätt saker, vilket säkerligen skulle innebära att målet i exemplet ovan skulle nås tidigare.

OBS. En sak att tänka på bara när det gäller att sätta mål, ett lätt mål kan öka din prestation en del. Men ett utmanande mål kan höja din prestation rejält, så länge målet är uppnåeligt. Så våga sätta höga mål!

Slutsats: Ovanstående exempel har hjälpt mig mycket när det kommer till att prestera och nå mål. Genom att fokusera på att förfina prestationen under resans gång istället för slutmålet så blir jag mindre handlingsförlamad av höga mål och mer driven av att göra aktiviteten som krävs för att ta mig dit. 

Hur gör du, sätter du mål på jobbet och hur mäter du dina framsteg? Brukar du jobba med att bryta ner mål?

4 kommentarer:

 1. Men, men - hur känns det? Det är det viktigaste sägs det överallt. Du förvirrar oss med fakta och metodik. Du kanske är en CIS-person som har [välj lämpligt]-fobi ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   Det känns väldigt bra att se framsteg på jobbet genom mål ;) Misstänker att du också sätter mål på jobbet. Hur jobbar du med mål?

   Radera
 2. Intressant inlägg. Jag älskar att ha drömmar och framförallt mål. Det driver mig framåt. När jag sedan nått mitt mål sätter jag upp nya allt enligt SMART metoden.
  S- specifikt
  M- mätbart
  A- attraktivt
  R- realistiskt
  T- tidsbestämt
  Det brukar hjälpa mig att bryta ner min målbild och på så sätt se mitt mål från olika vinklar.
  Tack för ett läsvärt inlägg!

  SvaraRadera
 3. Tack för din kommentar och för ditt beröm Unknown!
  Håller med, drömmar och mål är anledningen att man går upp på morgonen.
  Haha vad roligt att du nämner SMART metoden! Jag håller nämligen på att skriva ett uppföljningsinlägg till det här inlägget där jag kommer gå igenom just den då jag själv använder den.

  SvaraRadera