b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

måndag 23 april 2018

Sparmål 2018

Jag skrev för några dagar sedan om hur vårt sparade kapital har utvecklats ( åt fel håll ) senaste 12 månaderna.
Vi har under senaste året fått lära oss att vi ibland är väldigt dåliga på att spara, på grund av slösande.
Och att vi ibland inte kan spara, på grund av omständigheter i livet.
Trots det så känner vi oss motiverade och säkra på att vi under året ska kunna lyckas spara undan ett ganska bra belopp.
Så nu, nästan 5 månader in på året har jag bestämt mig för att det är dags att sätta ett sparmål för resten av året.

Sparplanen för 2018

Min sambo kommer under hela året vara föräldraledig precis som 2017 där vi båda var det under perioder, vilket håller ner intäkterna.
Största barnet börjar även förskolan vilket kommer kosta oss ca 2000kr i månaden vilket påverkar sparandet negativt.
Med ovanstående i åtanke så är mitt mål att vi under resten av året ska kunna spara 4000kr i månaden vilket är 10% av intäkterna vi får in. Om allt går bra bör vi kunna nå ännu högre nivåer men vår erfarenhet av första åren med småbarn är att det aldrig blir som man tänkt sig samt att nya inköp alltid krävs.

4000kr under de 8 kommande månaderna ger oss 32 000kr in på sparkontot.

Bonusar hjälper till

I det här inlägget berättade jag mer om min bonus på 100 000kr som jag kommer få förutsatt att jag inte sagt upp mig i Juni nu i år. Det kommer jag självklart inte göra eftersom jag trivs fantastiskt bra på min arbetsplats och under nästa år ska öppna upp en filial. 

Eftersom vi har ett skattesystem i Sverige som gör allt för att skrämma folk från att tjäna pengar via en karriär så kommer vi självklart inte få in 100 000kr på sparkontot. 
Efter skatt bör den summan landa på 45 000kr. Tanken är att hela den bonusen ska sparas vilket alltså betyder 45 000kr till in på sparkontot.


Julbonusen också

Varje jul får jag en julbonus vilket är mycket uppskattat. I december 2017 var den 15 000kr efter skatt och förhoppningsvis är den på samma nivå även kommande vinter, eller bättre.
Det skulle i sådana fall betyda 15 000kr in på sparkontot.

Sammanfattning

Det kommer garanterat dyka upp kostnader under året vi inte har räknat med. Samtidigt som intäkterna garanterat kommer variera. Förhoppningsvis kommer min lön förändras i rätt riktning snart vilket kan hjälpa oss att nå sparmålet vi har.
En utgift vi redan vet om är en utbildning min sambo ska gå vilket kommer kosta ca 15 000kr så det får vi räkna av från hur mycket vi kommer spara. 
Räknar vi ihop allt här ovan så får vi fram att målet är att spara 77 000kr fram till sista december.
Jag tycker dock att det är oerhört provocerande att inte landa på en jämn summa så målet får helt enkelt bli 80 000kr. Så jag sätter helt enkelt ett högre mål, så får vi sälja onödiga saker från hemmet eller spara ännu bättre för att nå målet.

Sparmålet för 2018 är således 80 000kr.
Värt att nämna är att ytterst lite av pengarna vi sparar under året kommer gå till investeringar. Pengarna kommer användas till att vara en del av tex. renoveringar, möbelköp samt andra omkostnader när vi flyttar under 2019.


Vad har du för sparmål 2018? Vad tycker du om mitt sparmål? Några tips på hur man kan boosta sparandet ytterligare? Kommentera gärna!

Gillar du inlägget? Dela gärna inlägget och bloggen till andra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar