b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

måndag 9 april 2018

Flytta från Stockholm till en småstad


Som jag nämnde lite lätt i inlägget om att bo där man mår som bäst, så har vi under en längre tid varit sugna på att lämna Stockholm för en mindre stad.
Det är en specifik stad norrut i landet som hela tiden varit målet för flyttplanerna och undertecknad har även anknytning till staden i fråga då jag studerade där vilket förenklar det hela då jag har vänner kvar där.
Tanken på att flytta är något som växt fram under några års tid och anledningarna till det är många.

Fördelar för oss med en flytt:


 • En flytt norrut skulle ge oss större möjligheter att ägna oss åt fritidsintressen samt spendera mer tid i naturen som vi uppskattar.
 • Mindre stress än i Stockholm
 • "Tjänar" 2 timmar om dagen i utebliven pendling, tid som kan läggas på träning, familj eller jobb.
 • Vi slipper betala Stockholmspriser för boende vilket känns onödigt då vi inte vill bo i Stockholm.
 • En bättre plats för våra barn att växa upp på.
 • Vi trivs bättre i en mindre stad.
Med alla "vinster" vi hittade i en flytt så kändes det logiskt att börja planera för att en flytt skulle bli av, dock tog det lång tid för oss att lämna planeringsstadiet på grund av rädslan för vissa av dom negativa konsekvenserna. 

Nackdelar med en flytt: • Jag måste byta jobb ( gå ner i lön?)
 • Svårt att få jobb för min sambo
 • Flyttar från vänner
 • Sämre framtida karriärsmöjligheter

Att flytta från våra vänner känns faktiskt inte som ett allt för stort steg. Våra vänner som vi står närmst kommer fortsätta vara nära vänner.
Att vissa ytliga vänskaper kommer försvinna är inte något som känns avgörande för oss när vi ställer listorna mot varandra.

Min sambo kommer ha svårare att få jobb, det är ett faktum och en nackdel med flytten.
Dock anser vi att det är en risk vi är villiga att ta. Planen har oavsett varit att min sambo ska byta bransch och hon är öppen för att arbeta med det mesta till en början bara för att ha ett jobb. Därefter kan hon arbeta vidare vid sidan av för att bygga upp det som hon vill göra i framtiden som vi redan har börjat planera, så den punkten var inte heller något större motstånd.

Det som verkligen har varit avgörande till att vi inte vågat ta steget är mitt jobb och min lön.
Jag har under flera års tid arbetat hårt för att komma framåt i karriären och öka min lön ( något jag gick igenom i inlägget byt jobb och höj din lön ).
I snitt får jag 2 förfrågningar i veckan om nya jobb och samtliga av företagen sitter i Stockholm att då lämna staden där jag byggt upp ett bra rykte i branschen är ett väldigt stort steg.
Så att lämna Stockholm som är själva navet för min bransch vore sannolikt ett karriärsmord.
Och jag skulle sannolikt behöva gå ner ganska rejält i lön, vilket skulle vara väldigt tungt då vi vill ha en bra inkomst även efter en eventuell flytt.

Planeringen

Vi vägde fördelarna mot nackdelarna och vi kom fram till att vi vill genomföra flytten.
Vi har i sanningens namn tittat på vågskålen i cirka 2 års tid men rädslan för mig att lämna mitt utvecklande och någorlunda välbetalda jobb har gjort att planerna har legat på is, men nu skulle vi ta tag i det.
Men vi ville göra vad vi kunde för att jag skulle fortsätta arbeta med det jag gör idag och trivs så bra med.
Allra helst på det företaget jag arbetar för där jag verkligen trivs samt bibehålla en bra lön.
Tack vare bekanta inom samma område i staden vi vill flytta till kunde jag säkerställa att om allt skulle skita sig med mitt nuvarande jobb så hade jag jobberbjudanden på den nya orten.
Lönen skulle dock vara runt 35 000kr istället för 45 000kr som jag har idag så det vore ett stort minus. Som om det inte vore tillräckligt att lämna företaget jag arbetar för..
Med allt ovanstående i åtanke valde jag att kontakta högsta chefen på företaget för att avslöja mina planer.

Avgörande mötet

Jag hade vägt alla argument mot varandra under veckors tid innan mötet med min högsta chef.
Jag ville vara säker på att jag framhäver att jag trivs otroligt bra och vill fortsätta vara en del av företaget men även att flytten ska genomföras för det är vad familjen vill.
En viktig detalj att trycka på var helt klart att visa på positiva sidoeffekter av att jag flyttar till en annan stad och hur vi kan kapitalisera på det.
Efter ett bra möte där chefen såklart blev ställd så bad han om att få diskutera det här med dom andra ägarna.
3 dagar av nervös väntan följde..

Utfallet

Sedan återkom chefen och berättade om samtalen dom haft.
Företaget var väldigt måna om att jag var en del av företaget även om jag flyttar, YES!
Det beslutet innebär en hel del för oss. Först och främst så kommer vi under nästa år till 99% sannolikhet att genomföra flytten.
Jag kommer arbeta kvar på företaget som jag älskar att jobba för.
Min lön kommer inte gå ner, jag kommer under året bli befordrad, få ökat ansvar och vi förhandlar just nu om en löneförhandling som ska börja gälla så fort vi är överens.
För företaget så innebär det att dem behåller en väldigt viktig person inom företaget samtidigt som det öppnas helt nya möjligheter.

Så i slutändan så har vi i nästan 2 år inte vågat ställa frågan som helt kunde rita om våra liv till det vi tror är bäst för oss. Enbart för att vi var rädda för att få ett nej.

Jag är otroligt spänd inför framtiden och nu ligger det i mina händer att se till att det här blir väldigt lyckosamt även för min arbetsgivare.

För oss så kommer året nu innebära en hel del planering för att sälja och köpa bostad samt genomföra en flytt. Det är väldigt mycket att sätta sig in i så jag hoppas ni följer med på resan och även delar med er av egna erfarenheter. 
Har du någon gång dragit dig för att ta tag i något du vill göra för att följa dina drömmar? Har du genomfört en flytt över landet? Kommentera gärna med exempel och lite tips!

Gillar du inlägget? Dela isåfall gärna inlägget och bloggen till andra!

10 kommentarer:

 1. Väldigt intressant och inspirerande inlägg. Har själv funderat i liknande banor, men som frånskild är barnen ännu inte utflugna. Men eftersom jag kan jobba där det finns tillgång till internet (skrivare/scanner underlättar) är jag inte platsberoende, så funderar på att oftare försöka jobba remote istället för att vara på kontoret varje dag. Blir inte samma ”frihet” som att flytta, men det möjliggör en bra flexibilitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för din kommentar och din positiva feedback Stojko!
   Förstår att det kan vara svårt att genomföra som frånskild då man självklart vill ha en närhet till barnen. Hoppas att du kommer kunna hitta ett mellanting genom ditt flexibla jobb alternativt kan flytta i framtiden!

   Radera
 2. Vad roligt, stort grattis!!

  SvaraRadera
 3. Jag har flyttat en bra bit bort från huvudkontoret som ligger i Stockholmstrakten till en mindre stad i södra Sverige då min fru fick jobb här. Det var, om sanningen skall fram, inte den enda anledningen då vi båda är från södra Sverige och gärna ville flytta till våra hemtrakter. Jag frågade på min arbetsplats om det gick att jobba på distans eller om Jag skulle söka mig någon annanstans. Då jag var i en liknande situation som du, som en högt värderad nyckelperson, ville huvudägarna och ledningen för företaget behålla mig. Min erfarenhet är att det har gått bra. Det enda krav som fanns på platsen vi flyttade till var att det skulle finnas goda kommunikationsvägar, både till Stockholmsregionen men även ut i världen då jag reser en del i mitt yrke.
  Den enda nackdelen är egentligen att man missar en massa informell kommunikation på huvudkontoret då man inte deltar i fikapauser, luncher etc vilket gör att efter ett tag så har man missat rätt så mycket. Det gör att det kan vara svårt att fortsätta att avancera, om det är det man vill göra. Nu efter några år vill min chef gärna att jag flyttar tillbaka till Stockholmstrakten för att kunna vara den seniora ledaren/förebilden för yngre kollegor som nu kommer in i företaget. Det är svårt att göra på avstånd. Detta leder i sin tur till att jag reser till huvudkontoret en hel del. Detta får man ta med i beräkningen.
  Men såhär i efterhand är det inte något jag ångrar. Det funkar, jag kanske missar någon möjlighet att avancera, men livet i den mindre staden är så mycket bättre för min familj att det uppväger nackdelarna.

  Stort lycka till!

  /R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för din utförliga kommentar R!
   Väldigt intressant och hjälpsamt att kunna läsa dom negativa samt positiva bitarna med er flytt.
   Härligt att höra att flytten har blivit lyckosam för din familj!
   Hoppas du fortsätter hänga med framöver då jag garanterat kommer behöva en hel del tips inför en sådan flytt. =)

   Radera
 4. Som ovanstående har jag/vi också gjort en liknande resa till en mindre ort i södra Sverige. Jag tog med mig jobbet och startade upp en liten filial här när min sambo fick nytt arbete. Vi har bott här ett drygt halvår och förhoppningsvis blir vi kvar längre än så, men nu börjar det kännas som "hemma"

  Vi både ville flytta nedåt landet då vi är uppvuxna i krokarna och med ett nytillskott i familjen omvärderar man saker och ting och närheten till familjen värderas på ett annat sätt.
  Jag har inget enormt behov av social närvaro men det jag saknar är att ha kollegor att diskutera med och samt ha någon att snacka med vid lunch och fika. Jag trivs förvisso i mitt eget sällskap men jag kan bli lite för mycket även för mig själv ibland ;)
  Men allt går att ordna och förhoppningsvis så kan jag lyckas anställa ett par personer så det blir lite ordning.

  En helt annan aspekt på det hela är att genom att flytta från de större städerna och skapa nya arbetstillfällen och öka på befolkningen i mindre gynnsamma kommuner så får det hela landet att utvecklas och lite mer fokus på landsbygden.

  Men vi ångrar inte flytten alls utan är på det stora hela väldigt nöjda med hur det har blivit. Det är klart att det är jobbigt när man är mitt i det hela, men har man väl bestämt sig är det jobbigaste gjort och det andra blir mer mekaniskt arbete. I tanken var uppbrottet mycket jobbigare än vad det var när vi väl satte igång. Ett tips är att företaget du jobbar på kan stå för flyttkostnaderna under förutsättning att de var de som initierade flytten :)

  Släpp sargen och lycka till!

  /F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och dina tips F!

   Förstår att det tar ett tag innan det nya känns som "hemma" men det låter som ni har anpassat er ganska fort.
   Tror också att så fort du får några anställda så kommer ensamluncherna bli färre och du slipper umgås för mycket med dig själv ;)

   Det har du rätt i, jag har faktiskt tankar om att i framtiden kunna bidra mer till att den staden jag flyttar till kan utvecklas på en del plan för att bättre hålla kvar unga.

   Kul att höra att ni är nöjda och hoppas att du fortsätter hänga kvar här så jag kan få mer tips och råd på vägen! :)

   Radera
 5. Intressant inlägge! Personligen har jag svårt att flytta pga att jag har eget företag i staden jag bor i men jag använder faktiskt en del av de faktorer som du anger för att flytta internt i byn. Främst är det tiden. Att slösa 2 timmar varje dygn på att transportera mig genom stan är slöseri med tid och tid är värdefullt.

  Ska bli kul att följa er reda och se hur det går och vad ni tycker om flytten (om den blir av).

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   Förstår ditt läge. Men känner du att du bor där du vill?
   Intressant att du nämner det för det kommer komma en uppdatering angående flytten inom en snar framtid :)

   Radera