b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

torsdag 1 juni 2017

Sammanfattning Maj

Maj lägger vi nu till historieböckerna och det var en månad som fortsatte i oväntade utgifternas tecken.


Framöver kommer jag i budgeten att lägga in en "mini-buffert" som ska täcka för oväntade utgifter under månaden och är den kvar vid månadens slut åker den in på spar för att slippa allt för mycket negativa överraskningar.

Budget för Maj


Tanken var alltså att vi skulle spara 4000kr exkluderat amorteringen som står fast varje månad vilket skulle ge en sparkvot på 12%.

Barnbidraget gick som vanligt vidare till barnspar, 1475kr skulle till avanza och 1475kr skulle till sparkontot.

Utfall

När månaden nu är över så blev resultatet efter Maj följande:

AprilMajSkillnad
Sparkonto13 374 kr11 974 kr−1 400,00 kr
Aktiekonto22 370 kr23 123 kr753,00 kr
Totalt35 744 kr35 097 kr−647,00 kr

Vi gick alltså back föregående månaden ( om vi räknar bort barnspar).. Herregud. 
Vad gick då fel?

Jo om vi börjar med sparkontot så dels klarade vi inte av att nå vår matbudget på 3000kr och därför har vi framöver satt 4000kr vilket fortfarande är en sänkning med över 12 000kr om året mot vårt tidigare liv.

Mjöljkersättningen som bebisen i hemmet nu kräver kostade mer än planerat, och därför ökar budgeten för bebisen med 500kr framöver.
Ett ryggskott för min sambo gjorde att det blev naprapatbesök för över 1000kr i Maj vilket slog mot sparkontot där vi har vår buffert.

Kollar vi på aktiekontot istället så sparade vi precis som planerat 1475kr där men kursen har gått ner för några av våra större innehav vilket påverkar summan vi har där så ingen panik där.


Så med andra ord är det andra svaga månaden i rad men vi har som jag nämnde inledningsvis med hjälp av er läsare bestämt att vi ska ha en mini-buffert kvar på kontot som ligger där tills månaden är över för att slippa svängningar på sparkontot vilket kommer gynna sparandet. Inkomsterna blir dessutom högre vilket bör göra att vi kan spara mer men framförallt klara utgifter bättre. 

Ekonomin i maj har i ärlighetens namn varit väldigt stökig och därför är det svårt att sammanfatta den bra.

Hur gick Maj för er? Nådde ni era mål? Kommentera gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar