b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

torsdag 18 maj 2017

100 000 anledningar att inte byta jobb

Som jag var inne på igår så har Maj varit en katastrofmånad ekonomiskt och vad kan då få upp humöret mer än att få ett positivt ekonomiskt besked?

Jag nämnde ju tidigare under månaden i inlägget byt jobb och höj din lön att jag kommit till en bra plats i karriären där jag är väldigt attraktiv på marknaden.

Med mitt tidigare inlägg om att byta jobb och höja sin lön i åtanke blir rubriken på dagens inlägg kanske väldigt motsägelsefull men så blev det igår.

Personlig bonus

Bolaget där jag är anställd har nämligen insett att jag är attraktiv på marknaden och eftersom jag har en nyckelroll i företagets expansion framöver så fick jag veta på ett möte under gårddagen att jag har chans att få en egen bonus utöver den bonusen alla anställda får vid jul som brukar hamna på ca 30-40 000kr brutto.

Den personliga bonusen är en form av lojalitetsbonus och den funkar som så att förutsatt att inget oväntat händer så kommer bolaget öka vinsten i år med ca 20%.
Så länge vi ökar med minst 15% så uppnår jag den delen av bonusen och det är inga som helst konstigheter att vi ska nå den.

Det andra kriteriet är att jag ska stanna på företaget ett år från dagens datum för att göra mig förtjänt av bonusen.

Uppnår jag de 2 kriterierna så får jag 100 000kr i bonus lagom till nästa sommar, WOW!

Smart sätt att hålla kvar anställda

Med andra ord så får jag 100 000kr förutsatt att företagets vinst inte dramatiskt rasar och att jag stannar ett år till, väldigt goda nyheter och smart från företagets sida som gör det svårt för mig att intressera mig för andra företags erbjudanden.

Jag fick under mötet även veta att när jag får bonusen nästa år så kommer jag redan ha arbetat 6 månader på den nya bonusen som förhoppningsvis är ännu större vilket gör att företaget har utvecklat ett mycket positivt sätt att säkerställa att jag återfinns på bolaget i flera år framöver.
Speciellt eftersom lönen jag sitter på idag på företaget är högre än vad andra bolag i branschen generellt erbjuder.

Självklart kommer de här 125 000kr som jag sannolikt kommer få i bonus att sparas och investeras.
Utöver glädjen att få ett tillskott i form av fler arbetare till min portfölj så är det en väldigt häftig känsla att efter mindre än ett år på företaget få 100 000kr mot att jag ger dem ett år till.

Personligen har jag aldrig varit med om ett sådant här sätt att belöna och hålla kvar personal. Min förra arbetsgivare hade snarare som policy att personalen behöver hota med uppsägning för att bli "kvar räddad" genom högre lön.

Vad har ni stött på för sätt att belöna och hålla kvar personal i arbetslivet? Jobbar din arbetsgivare proaktivt för att behålla personal? Kommentera gärna!

Gillar du inlägget? Dela isåfall gärna inlägget och bloggen till andra!

18 kommentarer:

 1. Wow! Vi fick ett julbord i bonus. Inte illa det heller i och för sig :) Man ska vara glad för det lilla.

  Stort grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett jubord är inte illa pinkat det heller, riktigt gott! =) Tack så mycket, jäkligt roligt!

   Radera
 2. Vårat företag hade rekordår, fick inte ett skit förutom julbord. IT-konsultbranschen. Får man fråga vilken bransch du jobbar i?

  Lite bitterhet finns att läsa här https://snalgrisen.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gick lite snabbt där, vårat företag gör absolut ingenting för att behålla sin personal, utan det är verkligen svängdörrar. En gång har jag lyckats förhandla upp min lön då jag hotade att sluta, men det har varit svårt efter det. Är en av få i regionen som har jobbat så länge med mitt teknikområde, men trots det får man inga bonusar eller annat skoj. Däremot ska man förvänta sig 0 kr i lönehöjning de år det går dåligt. Uselt!

   Radera
  2. Det verkar väldigt blandat hur företagen belönar anställda. Bolaget jag är på säger alltid att "går det bra för oss går det bra för dig" vilket är mycket uppskattat!

   Jag jobbar med digital marknadsföring.

   Låter ju inget vidare det där, hoppas du hittar något företag på orten som kan ge dig lite mer kärlek och värdesätta ditt arbete mer.
   Alternativt ragga ett bra erbjudande från ett annat företag och visa det för ditt företag, ger dem dig inte bättre så är det ju bara gå men att hota på det sättet har funkat bra för mig tidigare.
   Lycka till! =)

   Radera
 3. Oj där ligger man i lä. En annan får vara glad om man får en salami i julgåva som bonus;) Fy fasen man är i fel bransch. Frågar som Snålgrisen här ovan; vilken bransch jobbar du i?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Pengaregn!
   Ja det verkar skilja en hel del på hur bolag belönar anställda men insett att jag har tur som har en riktigt bra arbetsgivare. Salami är dock gott men det kanske man hellre köper för julbonusen =)
   Jobbar med digital marknadsföring.

   / Framtida Rikedom

   Radera
  2. Vilken bransch jobbar du i? :)

   Radera
 4. Grattis! Precis när jag läste ditt förra inlägg om att byta jobb så hade jag själv lönesamtal och man kan säga att min chef är rädd att förlora mig och betalar efter det, jag jublade när jag kom hem från det samtalet! Generellt på hela företaget får vi alltid fina julbord, sommarfester och tom en resa till Dubai, lite extra pengar när man fyller jämt, så de är generösa tycker jag. Nu räknas det på någon form av bonus också, det har man fått lite då och då tidigare år, men lite mer godtyckligt av vad som funnits kvar i december, nu ska vi göra det mer målinriktat med tydliga kriterer innan (jag är ekonomiansvarig, så jag säger vi fast jag inte är ägare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack!
   Kul att höra att du hade ett lyckat lönesamtal!
   Just i den sitsen du är när chefen är rädd att förlora en ska man fiska lite extra för det är där man kan casha in =)
   Låter som du har en mycket bra arbetsgivare, grattis till det och till nya lönen!

   Radera
 5. Nice! Fan kör hårt, dom pengarna kommer göra gott i portföljen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! De kommer dem verkligen göra =)

   Radera
 6. Jag har jobbat på två ställen i restaurangbranschen där man antingen veckovis eller månadsvis fått mindre belopp. Räknar man de på årsbasis så hade det motsvarat mellan 20-30k som mest. Kul att du får uppskattning för väl utfört arbete. Grattis till att du har en bra arbetsgivare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   Är det dricks eller ren bonus då? 20-30k per år måste jag ändå säga är väldigt bra. Har själv jobbat i den branschen och där fick jag inte se de summorna.

   Tack! Mycket kul med både bra arbetsgivare och uppskattning =)

   Radera
 7. Ser ju ljust ut dig ur ett ekonomiskt perspektiv Framtida Rikedom!

  Det här med bonusar är starkt kopplat till den privata sektorn. Den offentliga sektorn där jag arbetar hamnar i "Salami klassen" när det kommer till bonusar. Men det här vet man om när man utbildar sig så där finns ju inget att gnälla på. Som sagt den den privat rikedomen kommer för den stora massan sällan genom vilket jobb man har utan vem man är som människa. Kan en stins bli god för 150 miljoner så är det ju inte för hans välbetalda jobb. Det fina med bonusar är ju att har man en plan för sitt kapital så är de verkligen en snabbare väg för att skapa mervärde åt portföljen och större utdelningar med mera. Så när man läser att du har chans till detta värmer det i ens hjärta.

  All lycka!

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och dina positiva tillrop AtlasInveso!
   Ja jag hoppas det åtminstone =)
   Precis som du är inne på så handlar "framtida rikedom" om hur man hanterar pengarna som kommer in och inte enbart vilka pengar som kommer in.
   Tror och hoppas att vi är på rätt väg där som försöker ösa in alla intäkter som är utöver vår månadskostnad att leva på sparkontot och i portföljen.

   Mvh,
   Framtida Rikedom

   Radera
 8. "Så länge min chef låtsas att jag har hög lön så låtsas jag att jag har mycket att göra" läste jag nånstans nån gång. Tyvärr börjar det stämma väl bra för mig.
  Är motiverad att byta till annan arbetsgivare men faller alltid på för gammal/för ung/för oerfaren/för specialist/kan inte just vårat område/kan vårat område för bra.... Alltid är det nåt!

  /Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Sparprisen, och ledsen för sent svar!
   Låter som en jobbig sits. Fortsätt kolla runt bland andra arbetsgivare så ska du se att det snart släpper! =)

   Radera