b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

onsdag 31 maj 2017

Jag ändrade mig


Igår skrev jag inlägget om oväntade utgifter och hur jobbigt jag tycker att det är när sparbudgeten spricker på grund av kostnader man inte har räknat med.

Men tack vare bra tips bland era kommentarer och från twitter-användaren Snackargoja så lärde jag mig att det finns ett smart sätt att få in det i budgeten.

Det jag kommer göra är att ha en mini-buffert i budgeten varje månad där vi kanske har 500-1000kr är min tanke och den posten är endast avsedd för oförutsedda kostnader.
Det som är kvar på det kontot vid nästa lön åker sedan vidare in på sparkontot.

På det sättet ska vi inte behöva röra vår riktiga buffert om det inte dyker upp extraordinära kostnader och vi kommer enklare kunna planera vårt sparande i början av månaden.

Inlägg om månadsbudget?

Jag var även inne på i inlägget igår att skrota inläggen om månadsbudget och utfall, dels tycker jag dem är ganska tråkiga men framförallt för att det blir svårt att förutsäga hur oväntade kostnader ska påverka sparandet.
Tack vare er hjälp så har jag löst punkt 2, jag får fundera vidare kring om jag kan göra dem roligare eller om det finns roligare inlägg att lägga energi på.

Vad tycker ni om inläggen om månadsbudget och utfall? Kommentera gärna om ni tycker det är intressant läsning eller om ni föredrar andra typer av inlägg.

Stort tack till er som läser, delar och kommenterar på bloggen! 
Ni gör det roligare att skriva och fokusera på sparandet samtidigt som jag får hjälp när jag kör fast i vissa frågor som den här ovan.

4 kommentarer:

 1. Smart! :) Själv har jag en "mini buffert" på ett vanligt sparkonto i banken på 10 000 kr. Easy access money! Som ska gå till just oväntade utgifter. Men kanske att jag ska tänka om? Lite roligare att avsätta det månadsvis. Och har jag inte behövt röra dem så kan man ju göra något så kul som att investera dem istället! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Smart lösning =)
   Ja vi har följande sparstruktur (från och med den här månaden)
   500-1000kr i minibuffert som täcker oväntade utgifter, händer inget åker det vidare till spar.
   Vi har ett sparkonto som är buffert/annat spar, dit går 50% av sparandet.
   Sedan har vi aktiekonto dit 50% av sparandet går.
   Fördelningen kommer ändras när bufferten uppgår till 3-4 månadsinkomster.
   Så absolut, att få en boost när man slipper oväntade utgifter och kunna investera mer blir riktigt kul! =)

   Radera
 2. Och en sak till angående månadsbudget och utfall! Jag har själv med detta men mest för att jag själv ska hålla koll och kunna gå tillbaka och se förändringar. Min blogg är även mitt arkiv haha!
  Ha en god dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt, det är också det min blogg är från början.. Läste din kommentar igår men hann inte svara men jag skrev ett inlägg om utfall idag trots allt, inspirerad av din kommentar :)

   Radera