b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

torsdag 4 maj 2017

Går ur Svenska kyrkan och blir miljonär


Obs. det här inlägget är inte en uppmuntran att gå ur Svenska kyrkan utan det är något alla själva får fundera kring.

Har i flera år gått i tankarna på att gå ur kyrkan då jag inte är troende och i sanningens namn inte är särskilt imponerad av religion och tycker hela påhittet med religion passar bättre i historieböckerna än i det moderna samhället, men vad vet jag?

Förra veckan så bestämde jag mig dock för att det var dags att faktiskt göra slag i saken och jag skrev därför ut blanketten för att begära utträde och idag på morgonen la jag brevet på lådan som berättar för min församling att jag inte ämnar att vara medlem i framtiden.
Jag tänkte gå igenom lite djupare hur mina tankar har gått och vad det innebär för mig personligt och ekonomiskt.

Andra skäl än icke religiösa

Självklart går jag inte bara ur kyrkan för att jag inte är troende eller särskilt fascinerad av religion, det största skälet är ju att det dras pengar på min lön varenda månad vilket det görs i tillräckligt stor skala med alla skatter.
När jag försökte få fram vad jag faktiskt betalade i månaden så hittade jag en kalkylator där man dels fick se vad man betalar per år och även vad de totala beloppet blir från idag till pension och det tänkte jag titta närmre på.

Varför ska man stanna i kyrkan?
Eftersom jag såklart är färgad både av att jag sparar pengar på att gå ur kyrkan och att religion inte är något för mig så måste jag ändå kolla på vad jag förlorar på att gå ur kyrkan och vilka argument det finns för att jag ska ändra mitt beslut.

Nedanstående punkter är hämtade från Svenska kyrkans hemsida om varför man ej ska gå ur kyrkan samt mina kommentar under.

Genom att betala kyrkoavgiften är du bland annat med och stödjer 
 • kyrkans öppna förskola där små barn och deras föräldrar kan mötas
  •  Öppna förskolor finns på andra platser och det behöver jag inte beskattas för, dock är det en väldigt bra sak i sig.
 • gemenskapsträffar för äldre
  • Det syftet är väldigt fint och något av de starkaste själen till att stanna.
 • ett rikt musikliv med körer och musiker
  • Det delas ut bidrag till kör-verksamheter och liknande från staten vilket gör att jag redan betalar det genom skatten.
 • underhållet av våra kyrkobyggnader.
  • Kulturbyggnader ska självklart bevaras, men Svenska kyrkan får idag bidrag från staten varje år, det senaste jag kan hitta är att det rör sig om 450 miljoner kronor om året för att sköta underhållet.

Du är även med i en församling som:

 • vill förmedla hopp till den som drabbas av sorg och smärta
  • Det är givetvis en punkt jag inte kan argumentera emot, en mycket fin sak.
 • vill vara med och uttrycka den glädje man känner över att ha fått barn eller funnit en partner
  • Du kan gifta dig förutsatt att en av parterna är medlem i Svenska kyrkan ( vilket min sambo fortsätter att vara) och du kan döpa ditt barn i kyrkan oavsett.
 • tillsammans med andra goda krafter vill vara med och bygga ett så bra och tryggt samhälle som möjligt.
  • En fin tanke men jag personligen skänker hellre pengar till olika hjälp-organisationer eftersom jag inte litar på kyrkans sätt att hantera pengar.

Sammanfattning av punkterna:

Givetvis finns det skäl att stanna i kyrkan men flera av de sakerna jag tycker är bra med kyrkans verksamhet erbjuds på andra håll samt att jag redan betalar för flera av deras bidrag med min inbetalda skatt. Jag anser att det blir mycket kaka på kaka och ändrar därför inte mitt beslut när jag tittat närmre på de ovanstående punkterna.

Så mycket sparar jag på att gå ur kyrkan

Nu är det dags att gå igenom den ekonomiska biten med att lämna kyrkan. Eftersom det är en skatt som dras på lönen så ska jag kolla på vad det med min inkomst blir i kalkylatorn jag tidigare nämnde.
Eftersom jag är mellan 20 och 30 så har jag skrivit in 25 som ålder i kalkylatorn här nedan där vi kan se resultatet.


Är du själv intresserad av att räkna ut vad du betalar i kyrkskatt? Här hittar du kalkylatorn jag använde.

Så från kalkylatorn får jag fram att jag skulle spara 5263kr om året i kyrkskatt eller hela 210 520kr fram tills pension genom att lämna kyrkan, shit!

Slår jag då ut kyrkskatten per månad så blir det 438kr i månaden som jag istället kan investera.
Om jag då räknar vad det kan generera under det här 40 åren fram tills pension ( tror dem ja..) genom att använda bloggaren z2036s sparkalkylator så får vi fram följande;

I uträkningen så räknar jag på 7% värdeutveckling per år med 4,5% direktavkastning under 40 års sparhorisont. Insättningen ökar med 2% per år i och med att den är den genomsnittliga löneökningen historiskt och den i sin tur påverkar hur mycket kyrkskatt som ska betalas.
Utdelningen betalas ut per år och återinvesteras självklart vilket om ovanstående scenario skulle visa sig stämma så har jag här sparat och investerat mig till en betydande summa pengar, närmre bestämt;

Resultat: 3 725 444kr

Nästan 4 miljoner alltså genom att gå ur kyrkan, för mig blir då valet enkelt att det är rätt sak för mig att göra och jag är därför snart inte längre med i Svenska kyrkan.
Sedan kommer det såklart inte gå exakt som jag har räknat i kalkylatorn och det kanske i slutändan inte blir mycket alls, men bara att chansen finns för den här skatten man inte tänker på kan bli 4 miljoner i egen ficka är tillräckligt för mig för att jag ska gå efter det.

Så vad säger ni, har jag sålt min själ till djävulen? Har ni gått ur kyrkan eller är det något ni funderar på att göra? Tycker ni att jag har helt fel i det jag skriver? Kommentera gärna!

Gillar du inlägget? Dela isåfall gärna inlägget och bloggen till andra för att hjälpa mig nå en större publik!

21 kommentarer:

 1. Du är mycket snällare och mer diplomatisk än vad jag är. Jag skulle drömma mardrömmar om jag var medlem i Svenska kyrkan en enda dag till även om det så vore gratis. Till skillnad från ditt inlägg ska detta absolut ses som en direkt uppmaning till alla vettiga åsikter att genast lämna denna vidriga organisation: Dagens spartips: Gå ur Svenska kyrkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe jag försökte iallafall se det från olika synvinklar för att ta rätt beslut men utfallet blev detsamma som för dig så vet inte om jag är så mycket snällare.

   Skönt att du slipper drömma mardrömmar om att vara med i kyrkan nu iallafall, känns ärligt talat skönt att inte aktivt stödja en så primitiv organisation.

   Bra inlägg du länkade, där kan man snacka om direkt uppmaning! :)

   Radera
 2. Mycket bra och sakligt inlägg! Själv har jag gått ur sen många år. Har inte blivit miljonär på de sparade kyrkopengana ännu dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och för ditt beröm!
   Inte än men snöbollen rullar allt fortare och tillslut är du nog där tack vare ditt beslut att gå ur.

   Radera
 3. Bra inlägg, och jag håller med. Kyrkan sitter dessutom på ofattbara 70 miljarder i tillgångar (skog, mark, byggnader, värdepapper) som ökar för varje år som går. Hade någon religion menat allvar med budskapen hade de sålt alla sina tillgångar och låtit pengarna gå till välgörande verksamhet. All religion handlar dessutom om a) pengar och b) makt, i valfri ordning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och ditt beröm!
   Håller med, ju mer man läser om kyrkans tillgångar samt bidrag dem får på de så inser man att det bara är ännu en kostnad som bryter ner ens privata förmögenhet.
   Är helt med dig om din syn på kyrkan och annan religion i övrigt.

   Radera
 4. Bra beslut. Själv gick jag ur för många år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar!
   Ja jag är nöjd med beslutet. Klokt, jag önskar att jag också gick ur tidigare men bättre sent än aldrig.

   Radera
 5. Grymt inlägg! Tack! Gick ur i år, dock för sent så fick betala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar och ditt beröm!
   När är för sent för att man inte ska betala? Har du gått ur i år lär de väll komma som skatteåterbäring kommande år för de månader du ej har varit med eller tänker jag fel?

   Radera
 6. Nej, så fungerar det inte. Du måste ha gått ur innan den 1 november 2017, då slipper du betala för de kommande åren. Detta året får du betala för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej då är jag med på hur det funkar, tack för klargörandet!

   Radera
 7. Fint inlägg tycker jag! Jag själv försöker hitta alla hål där pengar försvinner, men just kyrkan har jag svårt att lämna. Inte för att jag är troende själv, men för att jag fått mycket bra genom kyrkan under främst min ungdom. Dels när mina föräldrar separerade så hade mamma inte pengar till något alls mer än det allra nödvändigaste så hon fick genom kyrkan pengar till julklappar för mig och min bror (läs nya vinterkläder). De hade också en ungdomsgrupp i kyrkan där jag hängde minst en dag i veckan efter att jag konfirmerat mig (är från norge där konfirmation är STARKT, man konfirmerar sig tom borgligt där) och hade en trygg och lugn plats att vara på. Fritidsgårdar fanns inte i just det åldersspannet och det var inte den typen av hålligång heller. Mest bara att umgås i sammanhang med vuxna andra än föräldrarna, kolla på film, baka och ta det lite lugnt. Ingen kristen indoktrinering var det och som sagt jag är inte kristen själv och känner inte att jag på något sätt blev lurad in i något.

  Men sen som du skriver, det är förbaskat mycket pengar och frågan är ju vad jag får tillbaka av det själv framöver.. Skulle gärna gifta mig innan ett eventuellt urträde, men då får jag nog vänta tills jag begravs istället.. Och några barntimmar är ju onödigt då jag är barnfri och tänkt vara det också till graven.

  Tack för ett bra inlägg som får mig att tänka en extra gång på saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack för din kommentar Linn!
   Fint att höra att du har fått ut mycket av kyrkan under din uppväxt och jag förstår mycket väl att det gör ett sådant här beslut svårare.
   Vill inte på något sätt övertyga dig utan det är ett beslut du själv får landa i men min åsikt är att man redan betalar kyrkans verksamheten genom skatt som betalas ut i bidrag och att liknande verksamheter även finns på andra ställen ( som även dem får bidrag till verksamheten ) men som inte vilar på kristna grundvärderingar.
   Gifta dig utan att vara medlem kan du göra såvida din nuvarande eller framtida partner isåfall är med i kyrkan så båda behöver inte vara medlemmar.

   Hoppas du landar i ett beslut som känns bra och tack för att du läser min blogg :)

   Radera
  2. Du har helt rätt i att det redan finansieras, det ska helt klart tänkas på. Sambon gick ur för länge sedan så honom är svårt att åka snålskjuts på ;-)

   Radera
 8. Ett mycket svårt val, då Herr Snålgris är långt ifrån troende, men ändå ser Svenska Kyrkan som en del av det svenska kulturarvet, och att de faktiskt har väldigt trevliga verksamheter till barn och äldre, samt att jag vill göra vad jag kan för att motverka andra medeltida religioner från att ta allt för stort överhand i samhället. Om man säger så, jag har hellre en kyrkklocka som ringer i byn än ett minaret med en fjolle/högtalare som står och gapar. har även en del närstående som har fått mycket gott stöd av kyrkan, både när det gäller personliga problem och med olika typer av kulturella verksamheter.

  Flummiga anledningar jag vet, men tar gärna emot synpunkter/kommentarer som kan få en på andra tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar herr snålgris!
   Som du är inne på har kyrkan flera fördelar, men min åsikt är att dem täcks på annat sätt + att det finns andra alternativa verksamheter utan religion som en grundpelare.
   Att svenska kyrkan ska fungera som en stoppkloss för spridning av andra religioner tror jag inte heller tyvärr, det mest önskvärda i mina ögon vore att religioner generellt förflyttas till historieböckerna där vi kan charmas av vad folk trodde på förr i tiden.

   Kommer inte försöka övertyga dig utan hoppas att du kommer fram till den väg som känns bäst för dig! :)

   Radera
  2. Jo du har rätt, tror nog att en stor anledning till att jag klamrar mig fast vid kyrkan är att man är uppvuxen med t.ex. kyrkans barntimme, konfirmation etc och även om man inte tror på historierna som sådana hjälpte värderingarna till med att göra en till hyggligt folk. Som du säger är kyrkan knappast nån stoppkloss, men jag är samtidigt rädd för att kyrkorna helt kan försvinna till fördel för andra religioner där dess församlingar har stort ekonomiskt stöd i att bygga religiösa byggnader, och där kommunala tjänstemän snarare verkar uppmuntra detta utan någon större betänklighet. Min sammanfattande åsikt i ämnet är väl att 1) Vi ska bevara vårat kristna kulturarv 2) Religion får man syssla med på sin fritid, blanda inte in detta i arbetslivet och 3) Vi ska som samhälle utvecklas framåt, inte bakåt. Ser tyvärr många oroande tecken där kommunala tjänstemän och politiker ger vika för religiösa krafter.

   Radera
  3. Många intressanta tankar och håller med dig i dina 3 sammanfattande punkter, politiker saknar tex. helt konsekventtänk när de ger bidrag till alla möjliga slags religioner när min åsikt är att det på höjd ska gynna Svenska kyrkan men även det minskas.

   Radera
 9. Jag gick ur kyrkan för ungefär ett år sen, efter mycket funderande. Precis som många andra är jag uppvuxen med kyrkans barntimme, julspel i kyrkan och skolavslutningar. Körsång också, fast det var nog det som fick mig att börja fundera på att gå ur, det blev helt enkelt FÖR mycket trams ock floskler.
  Jag funderade länge på kulturarv och andra religioners eventuella framtida dominans, men det var två andra saker som fick mig att bestämma mig.
  1. Svenska kyrkan är en av Sveriges största skogsägare, behöver de pengar för att ta hand om sina gamla öde kyrkor kan de sälja av (dessutom skog som de ofta lurade av småbönder på 1800-talet).
  2. Min hemmaförsamling åker med all sin personal (inklusive alla på förskolorna, som då håller helt stängt) på en veckas nöjesresa. Detta är något de gör varje år! Resan kostar mycket mer än min årliga kyrkoavgift per person och under tiden måste alltså föräldrar som har barn där ordna nån annan barnomsorg. Inte bara en planeringsdag utan en hel vecka! Jag kan ta de pengarna och åka iväg på nöjesweekend själv med min familj. Det är i alla fall inte pengar som går till behövande av olika grad.

  När det gäller skolavslutningar så tycker jag det är synd att man inte få vara där längre av ologiska skäl. Det är praktiskt, alla anhöriga får plats, man slipper stå utomhus i regnet (regnar alltid på skolavslutningar), sång musik mm försvinner inte i blåsten. För den som inte tror på just DEN guden borde det ju inte spela nån roll att man är där?

  Du kan fortfarande bli begravd i kyrka, av präst och få plats på kyrkogårdens minneslund/en gravsten trots att du inte är medlem. Det kostar lite mer än för medlemmar, men det går.

  Som sagt, jag gick ur förra året och i årets deklaration så trodde jag att jag skulle slippa den kostnaden. Men tyvärr hade jag fel. Man ska gå ur före november 2015 för att slippa deklarera avgiften i 2016 års deklaration som kommer 2017.

  Pengarna jag sparar lägger jag på aktier, Sjöräddningen och Världsnaturfonden.

  /Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar spargrisen!
   Förstår ditt val att gå ur kyrkan efter att ha läst dina två punkter.
   Håller med om skolavslutningar men det blev ju tillslut bestämt att det fick vara i kyrkor, eller har det kommit nya bud igen?

   Låter som mycket bra val när det kommer till vart pengarna du sparar in på kyrkavgiften ska spenderas!

   Radera