b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

onsdag 31 maj 2017

Att leva med delad ekonomi


En intressant fråga är hur man sköter ekonomi och sparande när man är gift eller i en sambo-relation som undertecknad är.

 • Ska man ha helt separat ekonomi och dela på räkningarna?
 • Eller är det bästa att man har separat ekonomi men man delar upp gemensamma kostnader utefter var och ens inkomster?
 • Eller ska man ha delad ekonomi?


Det finns självklart ett sätt som passar varje par bäst och det är också något man märker när man pratar med andra par, det finns verkligen lika många lösningar på hur man lägger upp sin delade ekonomi som det finns par.

Vilka sätt är vanligast?

När jag läst omkring så hittar jag lite olika sätt att dela upp ekonomin och de här fyra modellerna här nedan verkar vara de allra vanligaste.

[Bildkälla: Financer.com]


Av de olika modellerna här ovan så skulle jag kategorisera in oss under modell nummer 2 där vi har en gemensam ekonomi men vi har även en privat del vid sidan av som den andre inte kan tycka till om.

Vilka risker finns med gemensam ekonomi?

Som med allt annat så finns det givetvis risker även med att ha en gemensam ekonomi och riskerna förändras såklart beroende på vilket upplägg man väljer att följa men här är några generella risker som kan leda till konflikter med att ha en delad ekonomi i en relation:

 • Olika syn på sparande
 • Åsikter om den andres hantering av pengar
 • Relationen kan ta slut, vad händer då?
 • Bara den ena har insyn i ekonomin
 • Ena parten använder gemensamma pengar utan den andre partens vetskap
 • Om ena parten har dyra intressen

Som ni ser så är det inte helt problemfritt att ha en gemensam ekonomi. 
För oss har det dock fungerat väldigt bra, båda är intresserade och vi kommunicerar mycket kring vår ekonomi, hur det går och inför olika inköp. 
Vi försöker alltid kompromissa och låta varandra göra saker för en vettig summa. Med andra ord är det inga konstigheter att jag köper golf-medlemskap för 4000kr per år och att min sambo gärna fixar sina naglar eftersom vi kommunicerar i allt och alltid har våra sparmål i åtanke.

Om relationen skulle ta slut så har vi ett barn tillsammans vilket gör att vi båda vill att vårt barn ska ha en trygg ekonomisk uppväxt och att då dela vår förmögenhet på mitten skulle inte vara några konstigheter.

Varför har vi gemensam ekonomi?

Den stora anledningen är egentligen att vi litar på varandra till 100% och blir bättre med ekonomin ju mer vi delar på den och ju större gemensamma mål vi har. 

När jag och min sambo träffades för några år sedan så var vi båda slösaktiga och hade 0kr var på sitt spar när vi gick in i relationen. Ganska fort började vi spara målinriktat och regelbundet till en utlandsresa vilket vi klarade över förväntan.

Efter det kände vi att vi kommer kunna vara mer ekonomiska om vi jobbar tillsammans mot ekonomiska mål och det målet som kom härnäst när vi skaffade en gemensam ekonomi var att köpa lägenhet.


Hur har det gått?

Vi sparade på ca 6 månader ihop 120 000kr och kunde därefter köpa och totalrenovera lägenheten vi hittade med hjälp av privatlån så den blev precis som vi ville, dessutom köpte vi den 300 000kr under det värderade priset. Efter att vi därefter värderade om lägenheten så sjönk vår belåningsgrad ner till under 75% och i slutändan blev det en mycket bra affär.

Sedan dess så har mycket fokus legat på att inreda lägenheten och fixa alla bebissaker vi behövde till storken skulle komma, vi skaffade under den perioden även bil.

Så nu med semesterminnen, bil, lägenhet och bebis så sparar vi gemensamt mot framtida mål som nya resor, giftermål, villa och 10 miljoner kronor.

Vårt upplägg

Vi har inte 100% delad ekonomi då vi i dagsläget har privata pengar och egna klädpengar där den andre inte har något att säga till om men resten är gemensamt.
Vi slår ihop våra inkomster och betalar räkningar, fördelar ut lika stor pengapott till varandra och för över till gemensamt sparande.
Utöver våra räkningar och sparande så fördelas våra pengar såhär till både mig och min sambo:

 • Privata pengar -2500kr/person
 • Klädpengar - 600kr/person

Varför jag inte vill ha en separat ekonomi?

Vi låter alltså inte det faktum att jag har en betydligt högre lön spela roll i vårt leverne eftersom det i mina ögon är självklart att våra löner är bådas löner, t.ex. så skulle jag inte ha den lön jag har idag om inte min sambo hade stöttat och pushat mig i vissa avgörande skeden och vi är ett team i allt vi gör. 

Jag skulle inte heller känna att det är rättvist om vi har olika mycket pengar att röra oss med som vissa har. Har vi en tuffare ekonomisk månad så ska det vara så för båda, jag vill inte sitta hemma och äta nudlar om min sambo är ute och äter 3-rätters för att ta ett överdrivet exempel.

Vi har som exempel ett par i vår närhet där ena parten är föräldraledig och den andre jobbar. Dem har helt separat ekonomi men delar lika på gemensamma kostnader vilket innebär att den som jobbar har i snitt 10 000kr kvar efter kostnaderna att "leka för" medans den föräldraledige tar pengar varje månad från sitt egna sparkonto för att gå runt, det är inte en modell jag skulle klara att leva i eller sätta min sambo i.


Fundering på ett nytt upplägg

Nu när vi ändå har en nivå där vi är noggranna med vad vi lägger våra gemensamma pengar på för att spara så mycket vi kan av resten av våra pengar så har min sambo kommit upp med ett förslag om att vi bör ha 100% delad ekonomi. Det eftersom vi i ärlighetens namn är rejält slarviga att sköta våra privata pengar.

Det nya upplägget innebär att de här 2500kr/person vi har idag istället blir en klumpsumma som båda tar ifrån när vi gör saker. Vilket förhoppningsvis ska leda till större eftertänksamhet innan köp men dessutom ska klumpsumman inte vara 5000kr/månad utan det vi diskuterar är 4000kr/månad.

Det bättrar alltså på vårt sparande med 1000kr i månaden och eventuellt överskott ska antingen sparas eller läggas på en gemensam aktivitet.

De tankarna som kvarstår är vilken bank vi ska använda och hur vi ska lägga upp nya upplägget eftersom vi vill ha separata konton på gemensamma kontot för matpengar, bebispengar osv.
Men tanken är att vi börjar med nya upplägget till nästa månadsbudget.

Hur gör ni som gifta eller i en sambo-relation?

Du som lever med din partner eller har varit i den situationen förut, hur lägger ni upp det?
Hur mycket pengar varje månad har ni som "lek-pengar"? Tar ni hänsyn till att ni tjänar olika? Kommentera gärna med hur ni gör med par-ekonomi och "lek-pengar"!

Gillar du inlägget? Dela isåfall gärna inlägget och bloggen till andra!

10 kommentarer:

 1. Vi är gifta och har helt gemensam ekonomi. Det passar oss. Vi har samma syn på pengar, och ingen av oss är någon slösa. Vi låter 7 000 vara kvar på lönekontot varje månad, som ska räcka till mat och annat. Båda har kort till detta. Vi unnar varandra saker, vi åker ibland iväg på resor utan varandra t ex. Vi pratar om större inköp, men inte småsaker. Mvh Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Anna!
   Intressant att ni har mat och annat pengar på samma kontot, vi blev lite inspirerade av det och kommer eventuellt testa det =)

   Ha en trevlig helg!

   Radera
 2. Intressant och bra inlägg!
  Det finns nästan lika många olika sätt att göra som det finns förhållande.

  Jag är gift sedan 2 år tillbaka utan barn. Min fru studerar för tillfället och jag arbetar med en bruttolön på 44.000 kr.

  När våra löner kommer sätter vi över allt som blir över efter att räkningarna är betalda till Avanza. Min fru behåller även 3000 kr själv för studentlitteratur, kursavgifter m.m.

  Jag spenderar sällan pengar eller unnar mig något speciellt. Min fru kan göra det ibland så som gå till frisören, ut och äta med vänner osv. Jag ser det som en självklarhet att vi delar på allt eftersom att man har underhållsplikt för varandra som gifta.

  Om den ene blir av med jobbet eller liknande är det den andre partens plikt att försörja hushållet.

  Det du beskriver mellan dig och din sambo låter sunt tycker jag. Men jag skulle vilja kommentera en sak och det är det med att ni inte har några problem att dela på allt eftersom att ni har barn ihop vid ett eventuellt uppbrott.

  Det är klokt att ha något skrivet eftersom att man aldrig vet vad som kan hända osv. Jag förstår att ni vill ert barns bästa men det kan bli jobbigt utan samboavtal etc.

  Jag och min fru har äktenskaps förord skrivet (det var hon som ville) trots att jag är den med betydligt mycket mer pengar än henne in i äktenskapet. Vi har som sagt inga barn men när vi får ska vi skriva om det.

  Jag ser det som en försäkring om något skulle hända likt en bilförsäkring. Du väntar inte på att få krocka, men det är jäkligt gött att ha om något händer.
  Dessutom om man förordar kapitalet så har ju äktenskapet bara med kärlek att göra och inte pengar:)
  Vi har bara förordat det jag hade innan vi träffades, inte det vi skapat tillsammans. Så som sparande, aktier och bostadsrätt.

  Bra inlägg återigen! Det får än att tänka lite extra på det här med gemensam/delad ekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om något annat så ska jag göra ett inlägg i min blogg om hur det här med att resa i första klass nästan gratis funkar. Tack för frågan.

   Radera
  2. Tack för berömmet och för din kommentar Turben!
   Ja många olika sätt finns det! Tycker som ni har ett mycket sunt förhållande till er gemensamma ekonomi och håller med om att det är självklart att dela på allt.

   Förstår vad du menar med samboavtal och äktenskapsförord men i vårt fall gick båda in med 0kr så varenda krona vi har är bådas, gör såklart just den biten mycket enklare =)

   Tack igen och ha en trevlig helg!

   Radera
 3. Så där, nu ligger guiden uppe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanon, då ska jag in och läsa den! =)

   Radera
 4. Jag och min sambo (barnfria) har INTE delad ekonomi. Vi har ett belopp per månad som i snitt ska gå till alla gemensamma kostnader (hus, amortering, mat, försäkringar etc) på 13000kr totalt och det delar vi rakt av. Resten av våra pengar är våra egna. Han har mer då han ägde lägenhet när vi träffades och de pengarna är ju hans. Sen har jag under en period valt att plugga samt jobba mindre än 100% för att ha mer fritid men tycker inte att det är något han ska bekosta (det gäller ju inte gemensamma barn, snarare att jag vill träna hund hela dagarna). Sen nu har han själv kommit på att han ska plugga och lever därför på sparade pengar och bidragsdelen.

  Sen skulle vi självklart aldrig stå och se på när den andra parten gick under, inte hade råd med viktiga saker etc. Behöver någon mer pengar hjälper den andra till utan att vi skulle hamna i skuld.

  På vårt gemensamma konto försöker vi snåla så mycket som möjligt för att få pengar över till exempelvis resor, så just nu är vi är Rom och flygbiljetterna bokades från vår "matkassa" :-)

  En viktig sak jag tänker på när jag läser ditt inlägg är att ni borde vigas/ingå äktenskap. Ni kanske redan tänkt på det, men ändå viktigt att poängtera tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar Linn!
   Intressant att höra hur ni lägger upp er privatekonomi, vi skiljer oss rejält på den punkten men som sagt. Huvudsaken är att varje par hittar balansen och metoden som funkar för dem och det du beskriver verkar funka bra för er vilket är kul att höra! =)

   Inte helt fel att matkassan skickar en till Rom ;)

   Det är absolut något vi har tänkt på, vi är förlovade idag och inom något år är planen att gifta oss. Är det någon speciell anledning du tänker på iochmed att du föreslår äktenskap?

   Radera
  2. Mest bara om något skulle hända den ena parten och framförallt dig nu då när din sambo är föräldraledig. Ett eventuellt arv går ju då till barnet och inte till henne och har hon då ingen större inkomst kan det bli svårare för henne och barnet att bo kvar etc.

   Ja vi är nog ovanliga med vår ekonomiuppdelning, men skulle nog tänkt annorlunda om vi haft barn. Men som det är nu vill jag hellre vara ledig än finansiera hans motorsport eller framtida Porsche. Och vi har under vårt decennium tillsammans aldrig bråkat om pengar iaf så för oss funkar det perfekt!

   Radera