b:if cond='data:blog.url == data:blog.homepageUrl'>

onsdag 5 april 2017

Kortsiktiga Mål: 100 000kr i eget kapital


Som jag nämnde igår så har mina mål för eget kapital varit väldigt luddiga och helt saknat tidsspann för när målet ska vara uppnått.
För att kunna mäta mig mot målen och även kunna pressa mig själv till att nå dem så ska jag göra en plan för hur och när jag ska nå dem.
På så vis kan jag följa utvecklingen mot målet men framförallt mäta hur det går vilket är väldigt viktigt för mig då jag blir mer motiverad av att se hur jag ligger till mot målen.

Vad är målet?

Enkelt, målet är uppnått när vi har 100 000kr i eget kapital. 
För att förtydliga så räknar jag enbart tillgångar på sparkontot samt aktiekontot till mitt egna kapital. Lägenheten är en skuld tills den dagen jag har sålt den vilket gör att jag inte kommer redovisa den här.

Nuläge

Så här ser kapitalet ut idag. 
Aktiekonto19 536 kr
Sparkonto14 285 kr
Totalt eget kapital33 821 kr
Med 33 821kr sparat innebär det att vi har 66 179kr kvar till att klara målet.
I mitt tidigare inlägg om månadsbudgeten för April, Läs här >>, så var planen att vi skulle spara 5000kr i April. 

Vi har dock missat budgeten och vi kommer inte komma upp i hälften av det beloppet tyvärr men jag vill fortfarande att det ska vara det vi strävar emot.
Så om vi räknar med att spara 5000kr i månaden vilket förhoppningsvis kommer kunna göra framöver så kommer det ta 13 månader att nå målet. 

Värt att tillägga är att jag föregående år fick en julbonus och den lär jag få även i slutet av detta år vilket borde korta ner målet med kanske 2-3 månader.

När ska målet vara uppnått?

Som sagt så borde det ta 13 månader för oss att checka av det första målet, med julbonusen kanske det går lite snabbare.
13 månader är dock för lång tid för att jag ska gå igång ordentligt på det, jag vill lite snabbare känna att vi är på väg mot en ekonomisk frihet och därför har jag bestämt mig för att målet ska vara uppnått till och med den 31/01 - 2018, med andra ord är det nästan 10 månader dit och 10 löner vi kommer få in fram tills dess.

Hur ska målet uppnås

10 månader är alltså vad jag har på mig vilket kommer kräva ett genomsnittligt sparande på 6617 kr i månaden om vi slår ut det per månad. 
Det är 1600kr mer än vad vi beräknas kunna spara per månad och det kommer tvinga mig till flera sparprojekt.

Några åtgärder som kommer krävas för att nå målet är följande;
 1. Sänka matkostnaden - Vi får svårt att få ner den till 3000kr den här månaden som sparmålet var men förhoppningsvis bättrar vi oss nästa månad
 2. Spara pengar på frisörbesök - Hitta en billigare frisör och klippa sig mer sällan kommer behövas för att på så sätt spara in på en onödig utgift
 3. Fortsätt leta efter olika utgifter att spara in på - hittade igår en försäkring på 80kr som drogs fast den borde varit uppsagd, bara där blir det 720kr extra sparande tills den 31/12-17

Utmaningar för att nå målet

Självklart kommer det finnas utmaningar under den här perioden och det viktigaste för mig när det kommer till de här utmaningarna är att försöka komma undan så billigt som möjligt men ändå köpa det vi faktiskt vill ha. Några av utmaningarna listas här nedan;

 1. Vi ska lägga ett nytt golv - beräknad kostnad 6000kr
 2. Vårt spädbarn blir äldre vilket kommer kräva högre kostnader än de 1000kr/månad vi budgeterat - ny bilbarnstol, resevagn inför resa i höst osv.
 3. Andra ej planerade kostnader - Om något går sönder behöver det repareras osv, alltid en "risk" i ekonomin.

Slutsats

Med de utgifter jag vet kommer komma under året så blir det här en väldigt tuff utmaning men inte omöjlig. Det kommer kräva ett bra arbete av mig under året för att få en bra julbonus och jag behöver tänka igenom varje ekonomiskt beslut en extra gång för att inte gå bort mig helt eller falla ur planen såhär i början av vårt sparande.

Kommentera

Som vanligt är det jättekul att höra vad ni tycker. 
Kommentera gärna vad ni tror om målet. Är det för enkelt? Tror ni att jag klarar det? Har ni satt några mål för ert sparande framöver och hur tänker ni kring det?

2 kommentarer:

 1. Hej Framtida rikedom

  Jag har läst någonstans att mål ska vara utmanande! Varför det? Jo därför att vi tenderar att göra en mer solid prestation för att nå dem. Alltså inte för lätta eller för svåra, då gör vi antingen en mindre bra prestation för att nå dem (för lätta) eller så ger vi upp - ibland innan vi ens börjat (för svåra).

  Jag läste om ditt mål att spara/investera 5000kr i månaden. Kan vara för högt om du bommar med hälften? Oavsett vilka anledningar du har. I längden kan det komma att äta på din motivation - bättre att nafsa på målet än att aldrig vara i närheten. Då kan målbilden behöva revideras.

  En annan approach kan ju vara att ha kvar 5000kr som fortsatt mål och i stället skjuta till det belopp som du missade i april till maj månad så att målbilden är intakt! Om du ex sparade 3500 i april och målet är 5000 så sparar du 6500 i maj så är måluppfyllelsen möjlig - och det ger en skön inre motivation!

  Jag utgår från att det första du gör är att så fort inkomsten är på kontot föra över de 5000kr på ditt spar/investeringskonto? Betala alltid till dig själv först, sedan till alla de andra. Det sista kan du läsa om i boken "Den rikaste mannen i Babylon" vilken är en bok jag varmt rekommenderar till alla som (liksom jag vill) nå ekonomisk rikedom.

  Lycka till med dina mål och ditt investerande. Jag kommer följa dig med spänning och lägger till dig i min lista över intressanta ekonomibloggare.

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas Investo,
   Först och främst stort tack för din kommentar och jättekul att höra att du vill följa min resa framöver!

   Många bra synpunkter i din kommentar. Jag är helt med dig på att mål ska vara utmanande men även inom räckhåll för att inte tappa motivationen.
   Anledningen att jag valt ett mål som ligger över vad vi idag lyckas spara är för att när jag har mål som jag inte når bara sådär så får det igång tankeverksamheten på vad jag kan förändra för att nå det målet.
   Genom att hela tiden försöka spara mer från vår fasta kostnader så kan jag på den vägen successivt öka sparandet. Jag hoppas även på en till löneförhöjning i år vilket skulle innebära 1000-2500kr extra i månadsspar samt så kommer det trilla in en årsbonus i december vilket kan täcka upp för månader där vi inte når budgeterat sparbelopp.
   Målet är dock att utan löneförhöjning och bonus hitta vägar att spara mer och således nå målet.

   Sedan min sambo blev föräldraledig så har vi inte lagt undan åt oss själva först tyvärr men som du säger är det något vi bör göra. Ska förövrigt läsa den rikaste mannen i Babylon igen, stått olåst i bokhyllan några år nu :)

   / Framtida rikedom

   Radera